top of page

SEZNAMTE SE S ÚČINNOU TERAPEUTICKOU METODOU MULLIGAN CONCEPT




Je to unikátní terapeutický neinvazivní přístup, vyvinutý pro lokalizaci a řešení poruch v oblasti pohybového aparátu. Novozélandský fyzioterapeut Brian Mulligan vyvinul v 70. letech novou diagnosticko-terapeutickou metodu kloubních mobilizací spojené s pohybem. Nejdříve ji využíval v oblasti krční páteře, ale později začal pozorovat její účinnost i v jiných segmentech pohybového aparátu. Jedná se o velmi účinnou techniku, která kombinuje mobilizaci kloubů s aktivním pohybem pacienta.


Tato technika působí přímo na klouby a nepřímo na nervo-svalovou soustavu.


Cílem je obnovení fyziologického rozsahu pohybu v kloubu a odstranění bolesti nebolestivým přístupem. Indikace těchto mobilizačních technik je bezpečná a v žádném případě by neměla u pacienta vyvolat bolest.


👉 Pozitivní výsledky nacházíme u pacientů s bolestmi zad, krční páteře, bolestmi hlavy a řadu dalších muskoloskeletálních obtíží.


👉Pro koho je terapie vhodná?

▫ Vertebrogenní potíže

▫ Bolestivé stavy periferních kloubů způsobené muskuloskeletálním systémem

▫ Akutní blokády

▫ Pooperační a poúrazové stavy

▫ Entezopatie (např. tenisový loket, skokanské koleno)

▫ Závratě

▫ Bolesti hlavy


👉Jak terapie probíhá?

Pomocí vyšetření terapeut zjistí omezení rozsahu pohybu v kloubu nebo bolestivost. Poté pasivně mobilizuje daný kloub, vždy rovnoběžně nebo kolmo na kloubní plochu. Terapeut neustále pozoruje pacientovy reakce, zda nevyvolává bolest. Během kloubního posunu vyzýváme pacienta, aby provedl pohyb, který vyvolával sledované příznaky. Očekáváme viditelné a bezbolestné zvětšení rozsahu pohybu. Během jedné terapie, můžeme s každým dalším opakováním pozorovat další zlepšení. Úspěch terapie je určen ústupem bolesti při zkoušce sledovaného příznaku s následným zlepšením funkce.


👉Zásady

Díky inkongruenci kloubních ploch, je fyziologický pohyb v kloubu kombinací rotačního a translačního posunu. Mulligan concept klade důraz na obnovení kluzné komponenty facilitující dosažení plného a bezbolestného rozsahu v kloubu.


👉Kontraindikace:

▫ Akutní kloubní zánět

▫ Kloubní výpotek

▫ Revmatoidní artritida

▫ Osteoporóza

▫ Hypermobilita

▫ Kloubní ankylóza

▫ Nádorové kloubní procesy




bottom of page