top of page

TA BOLEST KRČNÍ PÁTEŘE


Existuje mnoho příčin vzniku bolesti krční páteře, potažmo hlavy. Nejčastěji se setkávám s problémy krční páteře zapříčiněnými špatnou pozicí při práci u počítače.


Jak tato špatná pozice vypadá?

Kulatá záda, předsunutá hlava co nejblíže k monitoru a nedostatečně podepřené předloktí.



Co se při nesprávné pozici děje s tělem?

Hlava dospělého člověka váží zhruba 5 kg. Vlivem neustálého koukání do monitoru se natahují svaly zadní části krku (extenzory), které po určité době bolestivě tuhnou. Toto špatné držení těla dále omezuje správnou funkci svalů přední části krku (flexory), které vlivem nesprávné pozice ochabují, a to vytváří další nevyváženost.


Ramenní kloub se klene směrem vpřed (protrakce) a vlivem toho se zkracují malé prsní svaly. V neposlední řadě ochabují svaly mezi lopatkami, konkrétně se jedná o svaly rombické a střední trapéz (retrakce).


Co taková pozice způsobuje?

Ve většině případů nesnesitelnou pálivou bolest mezi lopatkami za krkem a v ramenou. Dále také může vést k bolestem v oblasti hrudní a bederní páteře, předloktí či zápěstí.


Kam to až může dojít?

Nejčastěji to vede k dlouhotrvajícím migrénám, zánětům, vyhřezlým plotýnkám, které mohou způsobit pracovní neschopnost. Dlouhodobě se zhoršuje kvalita života a člověk doslova ztrácí chuť žít (nepřeháním, znám to z mnoha případů).


Jak tyto případy řeším já?

Použití patentované metody nápravy měkkých tkání zvané ART (Active Release TechniqueⓇ) a diagnostické technice nazývané Neurokinetic Therapy. Díky těmto technikám jsem schopen tyto dysbalance nejen odhalit, ale i nadobro odstranit z vašeho života.


Jak si můžete pomoci sami?

Nejprve se ujistěte, že máte monitor nastavený přesně ve výši vašich očí. Dále si představte, že vám hlavou a celou páteří prochází tyč, která vám brání se jakkoliv předklonit a nutí vás sedět naprosto vzpřímeně. Dále si nastavte židli malinko níž, abyste si o desku vašeho stolu dokázali opřít celé předloktí. Zatáhněte bradu dovnitř, jako byste chtěli pomocí brady zamáčknout ohryzek.

Také je třeba posílit svaly v přední části krku. Toho docílíte ve stoje při výdechu, stáhnutím brady dovnitř a zatlačením čela proti zdi.

V přední části ramen je potřeba protáhnout malý prsní sval a poslední krok je správně aktivovat svaly rombické a střední vlákna trapézového svalu.


Pokud by vám výše zmíněný postup nebyl jasný, moc rád vás přivítám při osobní konzultaci ve své praxi.

bottom of page