top of page

ÚNAVA, MIGRÉNY, CELULITIDA A DALŠÍ PROJEVY ŠPATNÉ FUNKCE LYMFATICKÉHO SYSTÉMU




Lymfatický systém je jeden z nejdůležitějších systémů těla, hned po krevním oběhu se jedná o druhý nejdůležitější systém. Zároveň je to však jeden z nejpomalejších systémů, velmi rychle reaguje na negativní vlivy a špatný životní styl, které mohou jeho funkci ještě více zpomalit. Špatná funkce lymfatického systému může mít celou řadu nepříznivých zdravotních dopadů.


Vysoká míra zdravotních potíží, které na sobě pozorujeme může mít nějakou souvislost právě s lymfatickým systémem.


K čemu přesně slouží lymfatický systém?


Lymfatický systém je systém lymfatických cév a uzlin, který shromažďuje lymfu z celého organismu a odvádí ji zpět do krevního oběhu. Lymfa (míza) se dá charakterizovat jako bílá, mléčně zabarvená tekutina, která obsahuje lymfocyty, bílkoviny a tuky. Tato tekutina se hromadí v mezi-buněčných prostorech tkání a krevních cév a je shromažďována lymfatickým systémem, z kterého se pak přesunuje zpět do krve. Je součástí imunitního systému, v němž má významnou úlohu v obraně těla před infekčními a nádorovými onemocněními.


Lymfatický systém je tedy tvořen lymfatickými cévami, ve kterých koluje lymfa (míza), dále se skládá z lymfatických orgánů, mezi něž patří především lymfatické uzliny, tonsily (mandle), slezina a brzlík. Právě lymfatické uzliny sehrávají významnou úlohu v imunitním systému lidského organizmu. Při průchodu lymfy řetězci lymfatických uzlin se míza opakovaně filtruje a čistí od různých škodlivin. Lymfatické uzliny jsou bariérou proti šíření infekce, nebezpečných mikroorganismů a tvoří překážku šíření nádorových buněk.


Uzliny obsahují velké množství lymfocytů (bílých krvinek), které mají schopnost neutralizovat a ničit bakterie a viry. Pokud dojde v určité části organismu k infekci (zánětu či jinému podobnému procesu), ta lymfatická uzlina, která je nejblíže k místu zánětu, zduří a stává se citlivou, protože se snaží zabránit proniknutí infekce do dalšího organismu.

Lymfatický systém hraje taktéž důležitou roli v absorpci tuků z potravy ve střevním traktu. Zatímco produkty trávení cukrů a bílkovin mohou procházet do krve přímo, tuky se musí dostat nejprve do lymfatických cév.




Jaké problémy nám může způsobit nedostatečná funkce lymfatického systému?


Špatná funkce lymfatického systému se projevuje mnoha nepříjemnými příznaky, z nichž některé mohou výrazně ovlivnit kvalitu života.


Nejčastější projevy špatné funkce lymfatického systému jsou:

  • Otoky postižené oblasti – nejčastěji nateklé nohy a ruce nebo otoky v obličeji

  • Únava až vyčerpání

  • Snížená imunita

  • Přibírání na váze z důvodu zadržování vody v těle

  • Zažívací potíže (v případě problémů s lymfatickým systémem v břišní dutině)

  • Častá bolest hlavy až migrény

  • Celulitida

  • Kožní změny postižených míst, zhoršení stavu kůže

Nejzávažnější poruchou lymfatického systému je Lymfedém (Mízní otok).

Lymfedém se projevuje chronickými, zhoršujícími se a často celoživotními otoky končetin, které nemocného zatěžují, jak po stránce fyzické, tak i psychické. Toto onemocnění může mít v neléčených případech a nevhodném životním stylu dopad i v podobě omezení hybnosti, práceschopnosti a zhoršení kvality života obecně. Může skončit až invalidity nebo karcinomem lymfangiosarkomatózního typu.




Co ovlivňuje lymfatický systém a jak můžeme my sami podpořit jeho funkci?


Lymfatický systém velmi negativně ovlivňuje sedavé zaměstnání, či dlouhodobé stání, nedostatek tekutin, nedostatek pohybu, který slouží jako pumpa lymfatického systému, špatná životospráva, ovšem i genetický předpoklad. Lymfě škodí každodenní stres, nepravidelná životospráva, jídelníček s přemírou cukrů a sacharidů, rafinovaných potravin, nekvalitních tuků a chemických aditiv.


Funkci lymfatického systému si dokážeme zlepšit sami. Důležitá je změna jídelníčku a životního stylu a zařazení biohacků, které dokážou stimulovat lymfatický systém:


1. DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

Pitný režim by měl být alfou a omegou zdravého životního stylu. Dostatečné množství tekutin je nezbytné pro správný tok lymfy a odplavení škodlivých látek z organismu. Pokud pijete málo, tělo paradoxně začne reagovat tak, že si vodu začne šetřit, což vede k zadržování vody v těle a přibývání na váze. Za optimální pitný režim se považuje 25-40 ml na kilogram tělesné hmotnosti, což je u 70-ti kilové ženy zhruba 2,5 l tekutiny. Ideální je pít čistou neperlivou vodu, neslazenou minerální vodu a neslazené čaje. Dobrým pravidlem je vypít 6-8 sklenic čisté vody denně. Můžete taktéž zařadit speciální čajové směsi (lymfatické čaje), které pomáhají stimulovat lymfatický systém.


2. DŮLEŽITÁ JE ZMĚNA JÍDELNÍČKU

Po konzumaci některých druhů potravin může zůstat v těle velké množství odpadů, které mohou způsobit otoky v lymfatickém systému. Vyhnout byste se měli průmyslově zpracovaným potravinám, plných chemických aditiv a soli. Dále jednoduchým cukrům a nekvalitním tukům. Vyřaďte zcela ze svého jídelníčku slazené nápoje, smažená jídla a cukrovinky. Racionální zdravá strava má velmi pozitivní vliv na funkci lymfatického systému. Dopřejte si proto dostatek čerstvé zeleniny, nezapomínejte na kvalitní bílkoviny v podobě ryb, masa a vajec z volného a kvalitních mléčných výrobků (ideálně v zakysané podobě). Lymfatický systém se velmi špatně vypořádává s vysokým příjmem nekvalitních tuků (smažené jídlo, ztužené tuky, sušenky, brambůrky), které ho doslova ucpávají. Tuky ze svého jídelníčku ovšem nevyřazujte, dopřejte si však ty kvalitní, jako je olivový olej, avokádo, ořechy nebo MCT olej (který na rozdíl od jiných tuků neprochází lymfatickým systémem, ale dostává se přímo do krve).


3. SPORTUJTE A HÝBEJTE SE

Lymfatický systém nemá svoji vlastní pumpu, tak jako krevní oběh. Pohyb lymfy je umožněn díky kontrakcím hladké svaloviny lymfatických cév, dále kontrakcemi přilehlých kosterních svalů, dýchacími pohyby, peristaltikou střev a činností srdce. Jeho pohyb je závislý na činnosti kosterních svalů a úzce se váže na krevní oběh. Pokud podporujeme správnou činnost svalů a krevního oběhu, odráží se to i na zlepšeném oběhu lymfy. Pravidelným pohybem tedy aktivujete lymfatický systém a odplavování zplodin metabolismu.

Pravidelná fyzická aktivita patří mezi základní předpoklady zdravého lymfatického systému. Jakákoliv aktivita se počítá, ale některé formy fyzické aktivity dokážou stimulovat funkci lymfatického systému lépe než ostatní. Sem patří například aerobní aktivity nebo některé jógové pozice u kterých dochází ke stimulaci lymfatických orgánů.


4. ZAŘAZUJTE DECHOVÁ CVIČENÍ NEBO PROSTĚ SPRÁVNĚ DÝCHEJTE

Dýchejte zhluboka, a to nejenom do hrudníku, ale také do břicha, kde je velké množství lymfatických uzlin. Hluboké dýchání umožní dostatečné rozpínání plic a bránice, a tím i opakované stlačení a uvolnění lymfatických cév. Díky tomu dochází k pohybu lymfy v těle. Pokud chcete jít ještě dál, zařaďte některou z forem dechových technik, jako je např. Wim Hof metoda.


5. SAUNUJTE SE, OTUŽUJTE SE, STŘÍDEJTE TEPLOU A STUDENOU VODU

Pravidelné saunování a otužování je výborná prevence mnoha nemocí a taktéž i poruch lymfatického systému. Teplo rozšiřuje cévy i mízovody, chlad naopak způsobuje jejich smrštění. Toto rytmické střídání zlepšuje proudění krve a lymfy a posiluje imunitní systém. Navštivte občas saunu nebo kryokomoru, pokud však nejste jejich příznivcem, zkuste aspoň každé ráno zařadit studenou sprchu a střídat teplou a studenou vodu.

Pozor si ovšem dejte, pokud trpíte těžkým postižením lymfatického systému (tzv. lymfedém), tam se naopak sauna moc nedoporučuje a je nutné konzultovat její návštěvu s lékařem


6. VEMTE SI DO SAUNY NEBO VANY NA POMOC KARTÁČ

Podpořit proudění lymfy můžete také kartáčováním kůže přírodním kartáčem. Dělejte ve vaně nebo v sauně krouživé pohyby kartáčem přibližně 5 až 10 minut. Nezapomeňte na to, že musíte kartáčovat ve směru toku lymfy, tedy od konce končetin směrem do středu těla.


7. DEJTE SI LYMFATICKOU MASÁŽ

Lymfatická masáž (neboli také manuální lymfodrenáž) je speciální terapeutická masáž, která pomocí jemných hmatů stimuluje a rozproudí tok lymfy v těle a aktivuje lymfatický systém. Aktivace lymfatického systému má blahodárné účinky na lidský organismus. Může vám pomoct odstranit celou řadu zdravotních problémů spojených se špatnou funkcí lymfatického systému.


Účinky lymfatické masáže:

  • Léčba otoků a nateklých nohou

  • Detoxikace těla, odvodnění, vyplavení škodlivých látek

  • Zrychlení metabolických procesů, napomáhá odbourávání tuku

  • Prevence vzniku křečových žil

  • Aktivace lymfatického a žilního systému

  • Příznivě působí na nervový a imunitní systém

  • Prevence i léčba celulitidy · Formování postavy

  • Zlepšuje stav pleti a pokožky · Celkově regeneruje organizmus

  • Působí relaxačně, eliminuje stres

  • Působí preventivně a zmírňuje projevy při bolestech hlavy a migrénách


Trápí Vás také potíže spojené se špatnou funkcí imunitního systému?





bottom of page