top of page

ART® MI ZMĚNILO ŽIVOT

Jak jsem se stal prvním Active Release Techique® terapeutem v České republice.



 

ÚVOD

Psal se rok 2016 a já jsem se ocitl ve Švýcarském Laaxu jako kondiční trenér a fyzio pro všechny, kteří rádi řádí ve snowparku. Měl jsem za úkol připravovat free-ski svěřence legendárního českého kouče Lukina Mikuly. Během zimy toho roku mě oslovili členové Švýcarského snowboardového týmu Pat Burgener (5. místo Olympijských hrách 2018 a dvakrát 3. místo na mistrovsví světa v U-rampě snb) a Boris Mouton (reprezentant CH ve snb). Po pár sezeních, kdy jsem dával Patovi do kupy zamrzlé rameno a Borisovi bolavá záda jsem se od kluků dozvěděl, že jsem lepší jak jejich dva ofiko fyzio v týmu. To rozhodně potěšilo, vzhledem k tomu, že jsem měl v té době jen velmi malé zkušenosti, jelikož jsem se před tím několik let živil jako gymnastický kouč a kondiční trenér.



PRVNÍ KONTAKT S ART®

Tento pozitivní feedback mě nakopl natolik, že jsem začal velmi vážně uvažovat o dalším poli působnosti. Lukin mě sdělil, že na OH 2014 v Rusku byl svědkem praktikování jakési speciální fyzioterapie zvané ART. To byla první zmínka o ART v mém životě. Začal jsem o ART něco googlit a více se o tuto metodu zajímat. I přes minimum informací, které jsem byl o ART schopen vyhledat, jsem věděl, že tohle je ten správný směr. Po návratu do ČR a trochou peněz v kapse, jsem si konečně mohl dovolit udělat ten velký životní krok a to objednat si kurz ART v USA. ART nepatří mezi nejlevnější kurzy a všechny 3 moduly mě dohromady stály asi 6000USD. V přepočtu asi 130tis. korun.


 

ŠEL JSEM DO TOHO A NELITUJI

Následovalo dlouhé ověřování ze strany ART, jestli jsem vůbec schopný splnit podmínky pro absolvování jejich kurzu. Naštěstí to vyšlo a po 3 týdnech mě přišly všechny učební materiály. Pro absolvování ART kurzu je totiž podmínka být už naučený a všechny ART techniky předem znát.

Abych to zkrátil, na kurz jsem se připravoval po dobu 4 měsíců zhruba 5 hodin denně.


 

CESTA DO AMERIKY

Koncem července 2017 jsem konečně odletěl do Amerického Colorada na absolvování praxe a zkoušek. Zkoušky jsem nakonec bez problému udělal a stal se tak prvním ART providerem v ČR.

V USA jsem všeho všudy strávil asi měsíc a i když to zní jako klišé, byl to nejlepší měsíc v životě.


 

DUBAJ A ŠEJK

Po návratu z USA jsem se na pár měsíců zaletěl ohřát do Dubaje, kde jsem pracoval jako osobní trenér v mega gymu Fit Republic. ART jsem vykonával na svých klientech a měl jsem takový úspěch, že mě svěřili do rukou i šejka z Royal family.

Byla to první velká příležitost vyzkoušet, jak skvěle ART funguje.


 

ZPÁTKY DO HOR

V Dubaji jsem se však moc dlouho neohřál, protože zimní sezóna se blížila a mě to prostě táhlo zpátky do Evropy. Ještě z Dubaje jsem rozeslal pár životopisů renomovaným hotelů ve švýcarských horských resortech a během týdne mě ležely 3 nabídky na stole. V Saint Moritzi a v Zermattu na ART licenci dost slyšeli a Mont Cervin v Zermattu mě na můj odeslaný životopis odepsal konkrétní smlouvou. Tak rychle a jednoduše jsem nikdy žádnou pracovní nabídku nedostal. O to víc potěšilo, že se jednalo o 5 hvězdičkový hotel a jeden z nejluxusnějších ve Švýcarsku.




 

NOHY MĚ TÁHLY JINAM

Sezóna probíhala bez problému a časem se na mojí Deep Tissue Massage s prvky ART začal scházet celý snobský Zermatt. Jednu chvíli jsem jí začal říkat OMG masáž, protože domorodci po posledních 15 minutách ART na krční páteř kroutili hlavami a oumajgotovali jak diví.

Na konci sezóny jsem toho však už měl plný zuby, nebudu vám lhát, nejsem zrovna ideální zaměstnanec a jít s německou manažerkou do konfrontace nebyl problém. Zkrátka jsem toužil po vlastní praxi a budovat jméno sobě, ne někomu, kdo si toho neumí vážit.

V půlce roku 2018 jsem našel ideální prostor pro realizaci mého snu a mohl začít přetvářet obyčejnou starou IT kancelář na útulnou praxi.




 

MOJE PRAXE

Svoji praxi jsem otevřel začátkem září 2018. Nabízel jsem služby jako byla deep tissue masáž, osobní trénink a ART. Bezprostředně po otevření se ozývaly velmi pozitivní reakce mých klientů na metodu ART. Nejčastějším problémem, který jsem pomocí ART řešil byla bolest krční páteře a s ní související migrény. Bolest v oblasti beder, karpální tunel, impingement syndrom v rameni, zamrzlé rameno, patní ostruha a různé další svalové problémy horních a dolních končetin.

Zkrátka neexistuje moc problémů s měkkými tkáněmi, které by se pomoci ART nedaly vyřešit. Ohlas byl neskutečný a některým svým klientům jsem podle jejich slov naprosto změnil život a vyřešil problémy, které je trápily i několik let.


Dnes po 3 letech s ART můžu říct, že i mně tato technika naprosto změnila život a velmi zprofesionalizovala moji práci. Za tu dobu jsem ošetřil stovky spokojených klientů, vykouzlil nespočet úsměvů a dohnal několik lidí k slzám štěstí. Je to opravdu nepopsatelný pocit, když vám někdo řekne hned po první terapii, že může znovu po letech dělat svůj oblíbený sport, nebo že po několika letech necítí bolest.


Na závěr bych rád dodal, že koho trápí nějaké potíže se svaly, vazy, šlachami, fasciemi nebo nervy, dejte ART šanci. Výsledky jsou v mnoha případech fenomenální a dlouhotrvající.


Objednejte se na Diagnostiku a konzultaci a najdu řešení i pro vás.


Jakub Suchánek

bottom of page